Qigong (chi kung) terveysliikuntatunnit Tampereella
Qigong on joukko terveydenhoitomenetelmiä, joita ovat muun muassa liike-harjoitteet ja -sarjat (venyttämällä ohjaamiset), erilaiset hengitysharjoitukset ja tavat hiljentyä (esimerkiksi liikemeditaation muodot ja paikallaan olevat harjoitukset), kehon hieronnat ja taputtelut, sekä mielikuvien käyttö.
Qigong saattaa olla helpompi aloittaa kuin "sukulaislajinsa" Taiji (Tai chi), jossa harjoitettu muoto (liikesarja) on usein pidempi ja liikkeet kehonkäytöllisesti monimutkaisempia.
Tervetuloa mukaan, ensikertalaisenakin. Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut harjoittelusta.
Tuntiaikataulu
Meillä on pienen ryhmän kanssa ulkotreenejä 1- 3 kertaa viikossa. Ympäri vuoden, säävarauksella. Pyynikin Kuntoilupaikan lähellä (Herra Kiven kuntoilupaikka), Munkkikahvilasta alas. Tampere. Laitathan viestiä, jos olet kiinnostunut.
Aloita hyvä harrastus, joka voi kasvaa vaikka mihin! Harjoittelemme seisten ja yksinkertaisilla askelilla, tarvittaessa tuolilla/kivellä istuen - lattialle ei siis tarvitse mennä.
Qigong tuo lisää energiaa: Qigongista suomessa julkaistua
- Terveys Qigong yhdistys: Helsingin Terveys Qigong ry
- Turun Sanomat 2016: Qigong on rentouttavaa liikuntaa
- Keskisuomalainen 2015: Mitä kiinalainen liikunta antaa toimistotyöläiselle?
- Anna 2012: Qigong tuo lisää energiaa
Hienoa tutkimustietoa Qigongista
"Pasi Pölönen: Artikkeli perustuu Helsingin Yliopiston kognitiotieteen pro gradu -tutkimukseeni, jonka tein viime vuonna. Tutkimuksessa ilmeni, että qigong harjoittelu vähensi negatiivisia harjoittelijan tunnetiloja sekä lisäsi positiivisia tunnetiloja. Harjoittelu sai aikaan tunnekokemuksen, jota voi kuvailla sanoilla levollinen, rentoutunut, onnellinen, tasapainoinen ja selkeä. Harjoittelu myös sai aikaan flow-kokemuksen. Flow-kokemus on subjektiivinen virtauskokemus tai optimaalinen kokemus vaivattoman tuntuisesta toiminnasta, johan henkilö on täysin uppoutunut, joka on itsessään palkitsevaa, ja jossa toiminta virtaa spontaanisti ilman tietoista ponnistusta."
Artikkelin (englanniksi) voi lukea täältä
Qigong Harjoittelusta ja Sarjoista
Teemme elinvoimaa kohentavalla tavalla monipuolisia harjoituksia ja liikkeitä, kuten ojennuksia, virkistäviä kiertoliikkeitä sekä hyvää tekeviä ristikkäisliikkeitä. Harjoitukset tehdään pääasiassa seisten tai yksinkertaisilla askelilla. Aiempaa kokemusta ei tarvita, sopii kaikenikäisille. Harjoitukset tukevat monien urheilu- ja liikuntalajien harjoittelua, arkiliikkumista ja kehotietoisuutta.
Qigong tunneista sanottua:
"Treenaaminen on miellyttävää, olla omassa itsessä ja kehossa harjoituksen ajan. Mielen tyhjentäminen ja kohdistaminen on haastavaa. Hyvä opettaja motivoi. "
"Parasta olla ryhmässä ja tuntea, että tämä harjoitus on minua varten ja hyväksi. Antaa rytmiä viikkoon."
"Harjoittelu Taidetila Pellossa on vapauttavaa, stressiä helpottavaa. Porukalla helpompaa kuin yksin."
"Tunnin jälkeen on rennompi olo, arki on helpompi järjestellä."
"Qigong is a wonderful practise and Taidetila Pelto is a fabulous place to hone your skills under the expert guidance at Osku Leinonen. Practising in a warm friendly group, with a fantastic teacher is guaranteed to make you smile! I would highly recommend this place to everyone. The best thing is the warm friendly welcome, Osku’s patience in answering all my qigong question and they serve an excellent cup of tea."
Harjoittelun pohjana on Terveys Qigong -sarjat (chi kung), sekä liikkumis- rentoutus- ja hengitysharjoitukset. Mielikuvien käyttö (mm. butoh-harjoittelusta) on tukemassa liikkeen seuraamista ja kehon liikkumista yhtenä kokonaisuutena, jolla on vahva keskusta ja juuri. Voit osallistua kiristämättömissä arki- tai liikuntavaatteissa, paljain jaloin, sisäkengillä tai villa/sukkasillaan.
Olen kouluttautunut Terveys Qigong -ohjaajaksi Suomen Terveys Qigong -liiton Terveys Qigong (Jian Shen qigong) ohjaajakoulutuksessa v. 2014-2016.
Kertamaksu 10 euroa, tai edullisella sarjakortilla 7,5 euroa/tunti.
16 kohtaa qigong (chi kung) harjoittelusta, sekä sarjat:
- Qigong on helppo aloittaa - sinun ei tarvitse olla notkea tai fyysisesti vahva. Osa harjoituksista on todella yksinkertaisia, ja lähes kaikki harjoitukset sovellettavissa.
- Qigongissa ei tarvitse oppia pitkiä askelsarjoja - sarjat ovat osa harjoittelua, mutta eivät itsetarkoitus.
- Qigong on haastavaa - qigong kasvaa harjoittelun myötä ja yhdessä harjoittelijan kanssa. Yksinkertaisimmatkin harjoitukset avautuvat yhä uudelleen, uusin oivalluksin ja painopistein. Qigong haastaa kutkuttavalla tavalla, alati uudistuen ja sopivalla tavalla, kehon ja mielen.
- Qigong on terveysvaikutteista - moni liikunta on hyväksi terveydelle, mutta qigong harjoitukset on suunniteltu ja kehitetty vuosisatojen (historiaa jopa 3000 vuotta) kuluessa terveyttä ylläpitäviksi ja terveysvaikutteisiksi.
- Qigong on täydentävää - se ei kilpaile muiden itselle hyvää tekevien asioiden, lajien tai hoitomuotojen kanssa, vaan tulee maanläheisellä ja konkreettisella tavalla osaksi kokonaisuutta, jolla pitää itsestään huolta. Ja itsestään huolta pitämällä pitää huolta myös muista.
- Qigong on voimaannuttavaa - qigong vahvistaa fyysistä ja henkistä voimaa; mielen lujuutta, hengen sitkeyttä ja kehon väkevyyttä.
- Qigong ja mindfullness - qigong on tietoista läsnäoloa ja sen taitoa, läsnäolevuutta.
- Qigong on hauskaa - alku saattaa olla hankalakin, varsinkin nopeampaan tempoon tottuneelle. Mutta kunhan sallii itsensä takellella muutaman kerran, ilo, sallivuus ja lempeämpi suhtautuminen itseen saavat mahdollisuuden pulpahdella esiin.
- Qigongia on helppo tehdä missä vain - qigong ei vaadi suurta salia, välineitä tai pitkää aikaa, sitä voi tehdä lyhyestikin arjen keskellä.
- Qigong on virtaavaa - yksittäisiä harjoituksia tai liikkeitä toistetaan lukuisiakin kertoja, ja pikku hiljaa opittavaa sarjaa tai sen osaa uudelleen ja uudelleen. Tämä antaa mahdollisuuden uppoutua kokemukseen ja tulla sinuksi liikkeen, hengityksen ja ajatuksen, myöhemmin myös energian, kanssa. Mieli ja tekeminen lähentyvät, mikä on huikeaa ja nautittavaa.
- Qigong on energiatyöskentelyä - kaikki on energiaa (Qi), ja muun muassa akupunktio, traditionaalinen kiinalainen lääketiede ja Feng Shui ovat yhä enemmän tunnettuja länsimaissakin. Qigong on käytännöllistä energian harjoittamista ja tasapainottamista.
- Qigong on henkistä harjoittelua - qigong harjoittaa ihmisen henkisiä puolia, olematta uskonto tai asettamatta suuria, mystisiä tavoitteita. Harjoittamalla kehoa harjoitetaan samalla mieltä ja henkeä, ja harjoittamalla mieltä harjoitetaan kehoa sekä henkisiä ominaisuuksia. Qigong on hyvin käytännönläheistä.
- Qigong on liikemeditaatiota - sen lisäksi qigong on hyvää lisäharjoittelua meditaation rinnalle.
- Qigong on vaikuttavaa - sen lisäksi, että qigong on suunniteltu ylläpitämään terveyttä ja ennaltaehkäisemään sairauksia, qigong sujahtaa vaivattomasti arkielämään mukaan. Qigongin harjoittelua ei tarvitse lopettaa esimerkiksi kun vuosia kertyy, jos elämäntilanne muuttuu tai jos sairastuu - kun on oppinut perustan ja oppinut harjoittelemaan, voi aina soveltaa tai löytää uusia, kulloiseenkin tilanteeseen sopivia harjoituksia. Aiempi työ (Gong) kannattelee uudessakin tilanteessa.
- Qigong harjoittaa syvää, rentoa ja terveyttä ylläpitävää hengitystä - tapasi hengittää on mukanasi aina, jokaisessa arjen tilanteessa. Terveempi tapa hengittää on yksi vaikuttavimmista keinoista kohentaa omaa terveyttään sekä rentouttaa mieltään, koska hengityksemme on läsnä jokaisena hetkenä, nukkuessammekin.
- Harjoittamalla Qigongia opimme myös kärsivällisyyttä - kärsivällisyys on taito, joka on opittavissa, ja josta oppii nauttimaan. Kärsivällisyys tuo elämäämme muun muassa kykyä havaita enemmän, ja näin ollen mahdollisuuksia toimia taitavammin.
Hienoa tutkimustietoa Qigongista
"Pasi Pölönen: Artikkeli perustuu Helsingin Yliopiston kognitiotieteen pro gradu -tutkimukseeni, jonka tein viime vuonna. Tutkimuksessa ilmeni, että qigong harjoittelu vähensi negatiivisia harjoittelijan tunnetiloja sekä lisäsi positiivisia tunnetiloja. Harjoittelu sai aikaan tunnekokemuksen, jota voi kuvailla sanoilla levollinen, rentoutunut, onnellinen, tasapainoinen ja selkeä. Harjoittelu myös sai aikaan flow-kokemuksen. Flow-kokemus on subjektiivinen virtauskokemus tai optimaalinen kokemus vaivattoman tuntuisesta toiminnasta, johan henkilö on täysin uppoutunut, joka on itsessään palkitsevaa, ja jossa toiminta virtaa spontaanisti ilman tietoista ponnistusta." Artikkelin (englanniksi) voi lukea täältä
MAWANGDUI DAOYIN KUVASTO (Mawangdui Daoyin Shu)
Mawangdui Daoyin -sarja on monipuolinen, 12 liikettä sisältävä kokonaisuus. Liikkeet parantavat erityisesti notkeutta ja keskivartalon lihaksia. Liikkeet ovat yksilöllisiä, ja niitä voi harjoitella itsenäisinä harjoituksina. Punoutuessaan yhteen sarjaksi harjoittelijaa ilahduttaa ja kannustaa se, kuinka soljuvasti liikkeet liittyvät yhteen. Harjoittelun edetessä koko sarja alkaa pikkuhiljaa avautumaan aivan uudella tavalla, ja liike sinänsä sulautuu kokonaisuuteen.
Sarjan yhteneväisyyttä lisää, että myöhemmin harjoitteluun otetaan mukaan ihmiskehon 12 päämeridiaania, energiakanavaa, joita liikkeet mielen ja energian kanssa seuraavat. Meridiaaneihin keskittyminen vaikuttaa muun muassa hengitykseen, verenkiertoon ja aineenvaihduntaan, ja niiden harjoittaminen lisää mielen hyvinvointia ja keskittymiskykyä. Kun energia kulkee kehossa tasapainossa ja tarkoituksenmukaisesti, ihminen voi kokonaisuutena hyvin. "Jalkojen vahvistusta sekä hartioiden kireydet sulamaan".
KAHDEKSANOSAINEN BROKADISILKKI (Ba Duan Jin)
Klassinen, kompakti qigong-sarja, joka on syntynyt eteläisen Song-dynastian aikana v. 1127-1279. Vahvistaa erityisesti niveliä ja jänteitä ja lisää notkeutta. Seisten tehtävä sarja, joka on hyvin sovellettavissa myös istuen tehtäväksi. Sarja sopii hyvin kaikille, ja liikkeiden vaativuutta voi harjoittelun edetessä nostaa luontevasti.
Tässä sarjassa etenkin toteutuu qigongin harjoittelun kolme tärkeää periaatetta, joista lähdetään liikkeelle, ja joihin aina palataan, selkeällä tavalla – asennon säätely, hengityksen säätely, sekä mielen säätely. Harjoittelua aloitettaessa keskitytään ensin asennon, eli liikkeen ja muodon säätelyyn, ja kahdeksan osaisessa sarjassa liikkeiden muodot ovat erityisen selkeitä ja tarkkoja. Painon siirtoa tulee myös opittua paljon selkeällä tavalla, ja sarjan harjoittelu tukeekin hyvin muiden sarjojen harjoittelua. "Jalkojen ja niskan avaus, tasapainoa ja keskittymiskykyä."
KUUDEN ÄÄNEN SALAISUUS (Liu Zi Jue)
Kuuden äänen salaisuus on Terveys Qigong -sarjoista liikkeellisesti pehmein ja yksinkertaisin. Sarjan liikkeet ovat rauhallisia ja kehoa avaavia, ja hengitystekniikka kohenee kuin huomaamatta sarjaa tehdessä. Tämä siitä syystä, että sarjassa harjoitteluun otetaan mukaan kuusi ääntä, jotka myös tukevat ja ohjaavat syvää ja rauhallista hengitystä.
Oikein muodostetuilla äänillä ja sitä tukevilla liikkeillä vaikutetaan suoraan viiteen elimeen ja niitä vastaaviin energiakanaviin – maksaan, sydämeen, pernaan, keuhkoihin ja munuaisiin. Päämääränä on sisäelinten toiminnan paraneminen ja sisäelinten vahvistaminen. Sarja on helppo oppia liikkeellisesti, mutta siinä riittää kiinnostavaa tutkittavaa, liike on vain alku. Kuten qigong yleensäkin, Kuuden Äänen Salaisuus kasvaa ja avautuu sisäisesti, ei määrällisesti, ulkoisen tasapainoittuessa ja tarvittaessa vähentyessä. "Hengityksen vahvistamista ja rauhoittavaa liikkumista".
12 OSAINEN BROKADISILKKI (Shi Er Duan Jin)
Istuen tehtävä, monipuolinen sarja. Koska sarja tehdään istuen, siinä tulee keskityttyä aivan uudella tavalla kehoon ja liikkeisiin. Esimerkiksi painon siirrosta asennosta toiseen ei tarvitse huolehtia. Sarjassa yhdistyy traditionaalisista qigong metodeista muun muassa hieronta (anmo), daoyin (venytä ja ohjaa, eli ”qin johtaminen ja kehon venyttely parantavan tai halutun vaikutuksen saamiseksi”), meditaatio sekä tarkkaileva mietiskely, ”tuhannen ajatuksen muuttaminen yhdeksi” (mielen tarkkaaminen energiapisteisiin ja -kanaviin, liikkeisiin ja/tai hengitykseen).
Sarjassa liikutetaan pehmeän voimakkaasti päätä, niskaa, olkapäitä, selkää lantiota, raajoja, rintakehän aluetta ja vatsaa. Lattialla istuminen saattaa olla aluksi vaikeaa, tauotammekin harjoittelua emmekä ole istuen liian pitkiä aikoja – harjoittelu ei saa tehdä kipeää eikä olla suoritus. 12 osainen sarja on mahdollista tehdä soveltaen myös tuolilla istuen. Tilassamme on sopivia istumatyynyjä ja tuoleja, mutta jos haluat, voit ottaa mukaasi oman, tukevan istumatyynyn tai pari (esimerkiksi yhden isomman ja toisen pienemmän, tai jumppamaton, jolloin jalat saa laitettua lantiota alemmas). "Istuen keskivartalon, hengityksen sekä mielen rauhoittamisen harjoittamista."
SUURI TANSSI (Da Wu)
Kahdeksan liikkeen sarja, joka vaikuttaa edullisesti etenkin niveliin ja jänteisiin. Sarja on monipuolinen ja siinä käytetään jonkin verran myös tilaa. Aikoinaan Suurta Tanssia on kehotettu harjoittamaan kylmän ja kostean sään mahdollisesti tuomiin vaivoihin. "Ranteille liikkuvuutta sekä yläselän sekä lonkkien avausta".
VIIDEN ELÄIMEN LEIKKI (Wu Qin Xi)
Viiden eläimen leikki on yksi vanhimmista qigong-sarjoista. Sen liikkeet ovat leikkisiä ja tehokkaita, ja ovat aikoinaan saaneet inspiraatiota viideltä eläimeltä – tiikeriltä, peuralta, karhulta, apinalta ja linnulta. Eläimiä ei varsinaisesti matkita, mutta niiden edustama henki tai ominaisuus otetaan hetkeksi ”lainaan”; eläimen ja sen edustaman luonnetyypin annetaan vaikuttaa omaan liikkeeseen ja olemistapaan, ehkäpä omaan periluonteeseen.
Sarja on jo pelkästään liikkeellisesti rikas ja hyvää tekevä, mutta siitä on mahdollisuus löytää paljon positiivista ja kiinnostavaa liittyen eläinten edustamiin luonteisiin, sisäelimiin, tunnetiloihin, vuoden aikoihin ja niin edelleen. Itseäni tämä sarja viehättää erityisesti, ja koen siinä olevan jonkin vahvan yhteneväisyyden butoh-tanssiin. Viiden Eläimen Leikissä on monia harjoituksia ranteille ja sormille, ja olen kokenut sen tekevän erityisen hyvää tietokoneella naputtelun väsyttämille sormille. "Sormien, käsien ja tasapainon vahvistamista".
TAIJI KEPPI HARJOITUS (Taiji Yang Shen Zhang)
Sarja, jossa käytetään keppiä ohjaamaan liikettä ja qitä, omaa sisäistä voimaa. Kepillä tehostetaan liikkeiden vaikuttavuutta, ohjataan liikettä ja etenkin kiertoliikkeitä, ja lisäksi hierotaan lihaksia. Sarja edistää vartalon liikkuvuutta, koordinaatiota ja joustavuutta.
Liikkeet ovat pehmeitä ja hitaita, ja lantion ja keskivartalon kierto, kepin liikkeen lisäksi, tekee sarjan liikkeistä hyvin kolmiulotteisia. Muutamia sarjan liikkeitä tehdään alhaalla kyykyssä ja näitä liikkeitä voi tarvittaessa keventää tekemällä liikkeet ylempänä. "Ketterää liikettä, lantion kiertoja ja juurtumista".
LIHAKSIA JA JÄNTEITÄ MUUTTAVA KLASSIKKO (Yi Jin Jing)
Sarja, joka vaikuttaa edullisesti lihaksiin, liikkuvuuteen ja nivelten kiertoliikkeisiin. Säännöllisesti harjoiteltuna kohentaa sydämen ja verisuonten sekä ruoansulatus- ja hengityselinten toimintaa. "Hartioiden kireyksiä avaavaa, vahvaa ja maadoittavaa liikkumista".
ELÄMÄÄ RAVITSEVA DAOYIN HARJOITUS (Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa)
Daoyin-liikesarjan (venyttämällä ohjaaminen) on kehittänyt professori Zhang Guangde. Daoyin-sarja on kokonaisvaltaista liikuntaa, osan liikkeistä edistäen lihasten joustavuutta ja nivelten liikkuvuutta, toisten liikkeiden aktivoidessa sisäelinten toimintaa. "Ylävartalo liikkeelle ja virkistävää koordinaatiota".
Terveys qigong, miten aloittaa?
Voit päättää osallistua viikoittain jollekin tietylle tunnille tai parille, ja näin kannustaa itseäsi harjoittelemaan. Tai ja sen lisäksi voit myös piipahtaa eri tunneilla aina, kun sinulle vain sopii, vaikka tunnin sarja olisikin sinulle aivan uusi. Harjoitettavia sarjoja on tarjolla yhdeksän, joten kyse on todella rikkaasta lajista.
Voit osallistua mille tahansa tunnille. Tunnit etenevät niin, että mukaan pääsee aina, kesken kaudenkin. Kaikki tunneilla tehtävät sarjat ja niiden liikkeet etenevät omaan tahtiinsa ja tukevat toisiaan. Sarjaa tai liikkeitä ei tarvitse opetella ulkoa, vaan aina on ohjaaja, jota seurata, ja joka auttaa tarvittaessa. Melko pian voi halutessaan itse tehdä lempiliikkeitään vaikkapa kotona, ryhmässä harjoittelun kannustaessa ja antaessa uusia virikkeitä ja oivalluksia. Harjoittelulle kannattaa antaa aikaa ja tehdä itselleen päätös harjoitella.
Jokainen harjoittelija aloittaa aina juuri siitä omasta lähtökohdastaan käsin, sarja vain tavallaan aukeaa uudella tavalla ajan kanssa tehtynä ja kokemuksen karttuessa. Tästä syystä niin vuosia qigongia tehneet kuin aivan vasta alkajatkin tekevät myös samoja harjoituksia ja sarjoja, ja vanhoihin tuttuihin harjoituksiin palataan aika ajoin.
On hieno ja melko hämmästyttäväkin tunne, kuinka erilaiselta ja omalle itselle sopivalta vaikkapa jokin vuosi sitten viimeksi tehty sarja voi tuntua taas uudelleen tehtäessä, kun on kuluneen vuoden harjoitellut muuta. Keho ja ihminen kokonaisuutena muistaa, oppii ja muuntuu kauniilla, ihmeelliselläkin tavalla. Me emme vain useinkaan pysähdy huomaamaan tätä kasvua, tai huomaamiselle ei ole ehkä riittävästi mahdollisuuksia.
Qigong on monipuolista liikkumista, terveysliikuntaa ja harjoittelua, jolla kasvatat iloasi ja energiaasi ja etenet kohti tasapainoisempaa kehoa ja mieltä. Säätelemällä kehon käyttöä liikkeistä saa fyysisesti vaativampia tai kevyempiä. Säännöllinen harjoittelu palkitsee. Kun aloitat harjoittelun, huomaat harjoittelemisen jonkin ajan kuluttua tärkeäksi ja merkitykselliseksi, antavan sinulle jotain arvokasta — pidä tästä tunteesta kiinni, se kannustaa käymään tunneilla.
Qigong-tunneilta saa myös helppoja, mutta tehokkaita harjoituksia, mitä voit tehdä kotona. Tai minä hetkenä hyvänsä, kun tarvitset kehon ja mielen virkistystä, tai rauhoittumista ja läsnäoloa.
Tervetuloa mukaan!
Mitä on terveys qigong?
Terveys Qigong, Jianshen Qigong, on käytännöllistä, sallivaa ja kiireetöntä terveysliikuntaa, sekä qigongin moderni muoto. Terveys Qigong-sarjoja kehitetään ja tutkitaan Beijingin urheiluyliopistossa. Harjoittelu ja harjoiteltavat sarjat pohjautuvat kiinassa tuhansien vuosien aikana kehittyneisiin harjoittelumenetelmiin, tietoon ja ymmärrykseen. Erilaisia sarjoja on tällä hetkellä yhdeksän.
Terveys Qigong -sarjat ovat hyvin sovellettavissa monenlaisille ihmisille ja erilaisiin tiloihin, harjoittelu sopii kaikenlaisille ja -ikäisille ihmisille. Erityistä qigongissa on oman itsensä oivaltamisen, mielen ja energian tasapainon, sekä vaikuttavan fyysisen harjoittelun yhdistyminen helposti lähestyttäväksi, ihmisen eheyttä vaalivaksi liikuntamuodoksi.
Terveys Qigongia on helppo ryhtyä harjoittelemaan, juuri sellaisena kuin olet, ja harjoittelusta saatu hyvä olo innostaa harjoittelemaan lisää.
Qigongin tarkoituksena on vahvistaa ja parantaa kehon terveyttä sekä ennaltaehkäistä vaivoja ja sairauksia. Harjoittelulla ei vahvisteta vain lihaksia, vaan yhtälailla ylläpidetään myös nivelten, jänteiden ja sisäelimien hyvinvointia, sekä edistetään energian virtausta kehossa. Liikkeitä ei tarvitse suorittaa tai opetella tuskaisesti ulkoa, vaan sallitaan oman kehon ja mielen rentoutua, oman olon virkistyä venyttävistä ja avaavista harjoitteista, sekä hetken kokemisesta.
“Qigong on joukko terveydenhoitomenetelmiä, joita ovat muun muassa liike-harjoitteet ja -sarjat (venyttämällä ohjaamiset), erilaiset hengitysharjoitukset ja tavat hiljentyä (esimerkiksi liikemeditaation muodot ja paikallaan olevat harjoitukset), kehon hieronnat -ja manipulaatiot, sekä mielikuvien käyttö. Qigong saattaa olla helpompi aloittaa kuin "sukulaislajinsa" Taiji (Tai chi), jossa harjoitettu muoto (liikesarja) on usein pidempi ja liikkeet kehonkäytöllisesti monimutkaisempia."
Mitä On Terveysliikunta? - Liikkuminen Ja Liikunta Voi Toteutua Monin Tavoin
Terveysliikunta on kaikenlaista liikuntaa, joka auttaa ylläpitämään tai parantamaan terveyttä. Siihen voi kuulua esimerkiksi kävely, juoksu, uinti, pyöräily ja jopa pihatyöt. Terveysliikunnalla on monia myönteisiä vaikutuksia kehoon, kuten kroonisten sairauksien, kuten sydänsairauksien, aivohalvauksen ja diabeteksen, riskin vähentäminen.
Mistä Terveysliikunnan Tunnistaa? - Kohtuukuormitus Ja Jatkuvuus
Terveellinen liikunta voidaan tunnistaa monin eri tavoin. Yksi tapa on ajatella, että se on kaikenlaista liikkumista, joka pitää kehosi aktiivisena ja terveenä. Tapoja liikkua ovat esimerkiksi kävely, juoksu, urheilun harrastaminen tai vaikka vain pihatyöt. Pohjimmiltaan kaikkea toimintaa, joka saa sinut liikkeelle, pidetään terveellisenä liikuntana.
Toinen tapa ajatella sitä on mikä tahansa toiminta, jolla on terveyteen liittyvä tavoite, niin kuin esimerkiksi kuntosalilla käynti nostamassa painoja tai uimassa paikallisessa uima-altaassa. Periaatteessa kaikkea, mitä teet tarkoituksenasi parantaa terveyttäsi, voidaan pitää terveysliikuntana.
Loppujen lopuksi ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta siihen, miten terveellinen liikkuminen tulisi määritellä. Eri ihmisillä on erilaiset käsitykset siitä, mitä se tarkoittaa, ja se on ihan okei! Niin kauan kuin pidät kehosi aktiivisena jollakin tavalla, teet sitä, mikä on parasta terveydellesi.
Terveysliikuntaa Vai Kuntoliikuntaa, Vai Hyvää Tekevää Liikkumista?
Liikunnalla on monia myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Se todennäköisesti auttaa hallitsemaan painoa, vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä ja parantaa mielenterveyttä. Säännöllinen liikunta on välttämätöntä hyvän terveyden kannalta, ja vähintään 30 minuuttia kohtuullisen intensiivistä liikuntaa olisi harrastettava useimpina päivinä. Kaikenlainen liikunta on hyödyllistä, joten on tärkeää löytää itselleen mieluinen liikkuminen ja pitää siitä kiinni.
Onko Kaikki Liikunta Terveysliikuntaa? - Liikunnan Vaarat Ja Haitat Yleistyvät
Ei, kaikkea liikuntaa ei pidetä terveysliikuntana. Liikunnan vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin voivat vaihdella liikuntalajista riippuen. Joistakin liikuntamuodoista saattaa olla enemmän terveyshyötyjä kuin toisista. Aerobinen liikunta voi muiden terveyshyötyjen lisäksi parantaa sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa, kun taas anaerobinen liikunta voi tarjota hyötyjä vain fyysiseen suorituskykyyn. Viime kädessä ihmisen terveyden parhaaksi paras liikuntamuoto on sellainen, josta hän nauttii ja jota hän pystyy ja haluaa harrastaa pitkällä aikavälillä.
Mikä On Riittävä Määrä Terveysliikuntaa? - Tavoitellaan Parempaa Terveyttä Ja Pyritään Liikkumaan Usein Ja Nauttien
Riittävällä määrällä hyvää tekevää liikuntaa on hyvin todennäköisesti myönteisiä vaikutuksia fyysiseen ja henkiseen terveyteen. 30 minuuttia kohtalaisen intensiivistä aerobista liikuntaa (niin kuin kävelyä tai pyöräilyä) useimpina viikonpäivinä saattaa parantaa kuntoa ja vähentää sydänsairauksien, aivohalvauksen, tyypin 2 diabeteksen ja joidenkin syöpien riskiä.
Minkälaisia Vaikutuksia Terveysliikunnalla On Elimistössä?
Terveellisen liikunnan vaikutukset kehoon ovat lukuisat ja hyvin dokumentoidut. Liikunnalla on myönteinen vaikutus yleiseen terveyteen ja erityisesti mielenterveyteen. Liikunnan aikana tapahtuva fyysinen aktiivisuus vapauttaa endorfiineja, joilla on mielialaa kohottavia vaikutuksia. Liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia myös painonhallintaan; se auttaa ylläpitämään terveellistä painoa ja saattaa jopa johtaa painonpudotukseen.
Terveyskunto Auttaa Jaksamaan - Terveysliikuntaa On Kaikki Sellainen Fyysinen Toiminta Joka On Hyväksi Terveydelle
Hyvä terveys auttaa sinua selviytymään jokapäiväisen elämän vaatimuksista. Se on täydellinen fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi, eikä pelkästään sairauden tai vamman puuttuminen. Hyvä terveys on tärkeää monista syistä, kuten sairauksien ennaltaehkäisyn ja hoidon, terveellisten käyttäytymismallien edistämisen ja elämänlaadun parantamisen kannalta. Hyvän terveyden ylläpitämiseksi on tärkeää harrastaa säännöllistä liikkumista, syödä tasapainoisesti, nukkua riittävästi ja harjoittaa stressinhallintatekniikoita.
Elimistön Toiminnot Tarvitsevat Liikuntaa
Ihmiskeho on suunniteltu toimimaan parhaiten säännöllisen liikunnan avulla. Eri ihmisillä on erilainen kuntotaso ja liikuntatarpeet, mutta useimmat asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että vähintään 30 minuuttia kohtalaisen intensiivistä liikuntaa on välttämätöntä hyvän terveyden kannalta. Tämä voi olla kävelyä, lenkkeilyä, pyöräilyä, uintia tai mitä tahansa muuta liikkumista, joka nostaa sykettä ja harjoittaa lihaksia ja niveliä. Liikunnan fyysisten hyötyjen lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että liikkuminen hyvin todennäköisesti myös parantaa mielenterveyttä ja hyvinvointia.
Liikkumisen Vaikutukset - Liikunnan Puute
Liikkuvuuden vaikutukset ovat muutakin kuin fyysisiä. Toki liikkuminen antaa meille mahdollisuuden tutkia ja kokea uusia asioita, mutta sillä on myös valtava vaikutus henkiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiimme. Se pystyy hyvää oloa tuottaessaan esimerkiksi vähentämään stressiä ja ahdistusta, sekä parantaa mielialaa sekä rikastaa elämänkatsomusta. Se saattaa myös antaa meille vapauden ja itsenäisyyden tunteen ja auttaa meitä luomaan yhteyksiä muihin.
Lasten Ja Nuorten Liikunnan Edistäminen - Istumatyön Haitat
Istumatyö on merkittävä riskitekijä monille kroonisille sairauksille, joten on tärkeää kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan fyysisesti. Säännöllinen liikkuminen voi auttaa ylläpitämään terveellistä painoa, rakentamaan vahvaa luustoa ja lihaksia sekä parantamaan mielenterveyttä.
Lasten ja nuorten liikuntaa voidaan edistää monin tavoin. Kouluissa liikunta on yleensä osa opetussuunnitelmaa, ja koulun jälkeiset ohjelmat voivat tarjota urheilua ja muita aktiviteetteja. Myös yhteisön järjestöt voivat tarjota lapsille mahdollisuuksia aktiiviseen liikuntaan. Vanhemmat ja huoltajat voivat näyttää hyvää esimerkkiä olemalla itse aktiivisia ja varmistamalla, että lapsilla on turvallisia paikkoja leikkiä ja liikkua.
Terveellisen Liikunnan Ominaispiirteet
Kaikille terveellisille liikuntamuodoille on yhteisiä piirteitä. Näitä ovat mm:
Säännöllisyys: Terveellistä liikuntaa olisi harrastettava säännöllisesti, jotta sen hyödyt säilyisivät.
Intensiteetti: Liikunnan tulisi olla riittävän intensiivistä, jotta se tuottaa myönteisiä terveysvaikutuksia.
Kesto: Toiminnan keston tulisi olla riittävän pitkä, jotta se tuottaa halutut tulokset.
Tyyppi: Toimintatyypin on vastattava yksilön tarpeita ja kykyjä.
Tiheys: Toimintaa olisi suoritettava riittävän usein, jotta se tuottaa haluttuja tuloksia.
Hyvää Tekevän Liikunnan Tunnuspiirteitä Ovat Säännöllisyys, Intensiteetti, Aika Ja Tyyppi
Hyvällä liikunnalla on neljä pääpiirrettä: säännöllisyys, intensiteetti, aika ja tyyppi. Säännöllisyys tarkoittaa, että sinun pitäisi olla fyysisesti aktiivinen säännöllisesti. Intensiteetti tarkoittaa, että fyysisen aktiivisuuden tulisi olla kohtalaista tai voimakasta. Aika tarkoittaa sitä, että liikuntaa tulisi harrastaa vähintään 30 minuuttia päivässä. Tyyppi tarkoittaa, että sinun tulisi valita kuntotasollesi ja kiinnostuksen kohteillesi sopiva liikuntaharrastus.
Tuki- Ja Liikuntaelimistön Kunto - Lihaskuntoa Ja Liikehallintaa - Myönteisiä Vaikutuksia Terveyteen Ja Hyvinvointiin
Hyvän tuki- ja liikuntaelimistön kunnon ylläpitämisestä on monia hyötyjä, niin kuin lihaskunnon ja lihasten hallinnan parantuminen. Nämä hyödyt voivat johtaa terveyden ja hyvinvoinnin yleiseen paranemiseen.
Lihasvoimaa Liikunnasta - Liikunnan Määrä
Jos haluat parantaa lihasvoimaasi, sinun on harjoitettava säännöllisesti. Tämä tarkoittaa lihaksiisi kohdistuvia harjoituksia, kuten painonnostoa tai vastusharjoittelua. Tällaiset harjoitukset auttavat rakentamaan lihaksia ja tekemään niistä vahvempia.
Fyysistä Aktiivisuutta - Hyvä Terveyskunto Auttaa Jaksamaan Ja Vahva - Terveyskunto Koostuu Kestävyyskunnosta
Fyysinen aktiivisuus on mitä tahansa liikettä, joka harjoittaa lihaksia ja vaatii kehoasi polttamaan kaloreita. Säännöllinen liikunta on tärkeää hyvän terveyden kannalta. Parhaimmillaan se auttaa hallitsemaan painoa, vähentää sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä, auttaa hallitsemaan verensokeria ja insuliinitasoja sekä parantaa mielenterveyttä ja mielialaa.
Tukea Suorituskyvystä Arkielämän Toimintakykyyn Ja Terveyteen
Suorituskyvyn tukeminen on suunniteltu auttamaan yksilöitä ylläpitämään tai parantamaan suoritustaan tietyissä tehtävissä tai toiminnoissa. Tämäntyyppistä tukea voidaan tarjota työkalujen, tietojen, koulutuksen tai muiden resurssien muodossa. Suoritustukea voidaan käyttää auttamaan yksilöitä oppimaan uusia taitoja, muistamaan tärkeitä tietoja tai suorittamaan tehtäviä tehokkaammin. Joissakin tapauksissa suoritustukea voidaan käyttää myös auttamaan yksilöitä hallitsemaan stressiä tai selviytymään vaikeista tilanteista.
Suoritustukea Pystyy Saamaan Monista Eri Lähteistä
Suoritustukea pystyy saamaan monista eri lähteistä, kuten perheenjäseniltä, ystäviltä, työtovereilta ja ammattilaisilta, kuin vaikkapa terapeuteilta tai valmentajilta. Monissa tapauksissa suorituskyvyn tukeminen on tehokkainta, kun se räätälöidään yksilön tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Perheenjäsen kykenee esimerkiksi tarjota emotionaalista tukea, joka auttaa yksilöä selviytymään stressistä, kun taas ystävä voi antaa käytännön neuvoja tehtävien suorittamisen parantamiseksi. Terapeutti tukee ja opastaa vaikeiden tunteiden hallinnassa, kun taas valmentaja voi antaa konkreettista palautetta tekniikan parantamisesta. Viime kädessä suorituskyvyn tukemisen tavoitteena on auttaa yksilöä toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.
Terveyskunto Auttaa Jaksamaan Ja Selviytymään
Kun olet terve, pystyt selviytymään vaikeuksista ja selviytymään niistä paremmin kuin silloin, kun olet epäterve. Terveys on täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, ei pelkästään sairauden tai vamman puuttuminen. Hyvän terveyden ansiosta ihmiset voivat osallistua täysipainoisesti jokapäiväiseen elämään tarvittaviin toimintoihin, niin kuin työhön, leikkiin ja vapaa-ajan harrastuksiin.
Kuntoliikunta Lisää Terveyshyötyjä
Säännöllisestä liikunnasta on monia etuja. Se voi auttaa parantamaan yleistä terveyttäsi ja vähentää kroonisten sairauksien, esimerkiksi sydänsairauksien, aivohalvauksen ja diabeteksen, riskiä. Liikunta voi myös parantaa mielenterveyttä ja mielialaa sekä lisätä energiatasoa. Hyvä kunto on osa terveyttä. Liikunnan tulee olla hyvällä tavalla arkipäiväistä.
Ajatus
Taide ja harjoittelu ovat luontevimmillaan tarjoamassa eheyttäviä kokemuksia, hyvän ja huonon tuolla puolen. Vailla arvottamista tai odotuksia onnistua kokemaan tai tekemään oikein. Tätä on hyvän taide.
Laita viesti, ole hyvä
Ohjaaja ja Taidevalokuvaaja
Esiintyjä-ohjaaja soveltavan taiteen ja -teatterin kentällä. Taidevalokuvaaja. Butoh-tanssija, Qigong-ohjaaja (terveysliikuntaa).