BIOGRAFIA OSKU LEINONEN

 Drop Images Here 

Qigong Tahmelan rannalla, Osku Leinonen
Osku ja Masha, Etyde
Osku ja Masha, Revonkylässä
Masha juoksee niityllä
Butoh työpajasta 2017, Osku Leinonen
Kurpitsatalon Lastenmaalla Osku Leinonen
Outokummussa, Masha ja Osku
Omenapolulla Tahmelassa, Qigong
Puuta vasten mietteliäs Osku
Valkeakosken kaupunginteatterissa, Osku Leinonen
Kuvajainen, kuvajainen, Tampereella
Jossain Pietarin saarella, vanhan rakennuksen sisällä, Osku Leinonen
 
BUTOH-TANSSIJA JA -OPETTAJA, TERVEYS QIGONG -OHJAAJA, NÄYTTÄMÖTAITEILIJA
"Käsitteeni hyvän taide kuvaa hahmotelmaani sellaisesta taiteesta, taidekokemuksesta ja harjoittelusta, jolla on tekijälleen sekä kokijalleen mahdollinen eheyttävä vaikutus. Omassa hyvän taiteessani ja toiminnassani kohtaavat Butoh-tanssi, Qigong sekä valokuvaus, joissa tavoittelen putsattua hyvän hetkeä, sellaisuuden ilmenemistä monissa muodoissaan."

Osku Leinonen on Tampereella asuva freelance-taiteilija ja komeettalainen (Kulttuuriosuuskunta Komeetta), joka työskentelee monipuolisena kouluttajana ja näyttämötaiteilijana soveltavan taiteen ja -teatterin kentällä. Leinonen on Butoh-tanssija ja -opettaja, tehden tunnetuksi tätä eheyttävää ja kiehtovaa esitys- ja harjoitusmuotoa. Taustaltaan Leinonen on fyysisen teatterin tekijä. Ammatilliset tutkinnot teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) sekä sosionomi (AMK).

Leinonen on kouluttautunut Terveys Qigong -ohjaajaksi Suomen Terveys Qigong -liiton Terveys Qigong (Jian Shen qigong) ohjaajakoulutuksessa v. 2014-16.

Butoh ja qigong täydentävät hedelmällisesti toisiaan: Butoh-tanssi kasvaa ei-muodosta kohti muotoa, Terveys Qigong muodosta kohti ei-muotoa. Yhteisenä tavoitteena on optimaalinen keho (juuri nyt olemassa olevassa elämätilanteessa saavutettavissa oleva), sekä eheä ja eheytyvä itse (osa-alueina muun muassa energia-tasapaino, hyvinvointi, onnellisuus ja tasapainoinen elämä, harmonia). Reiki on ihmisenä kasvamisen menetelmä sekä erinomainen tekniikka hoitaa itseä ja kanssaihmisiä yhteisessä, jaetussa vuorovaikutuksen hetkessä.
 
FYYSINEN TEATTERI
Fyysisen teatterin ammatin Leinonen oppi taiteellista työtä tekemällä ja kouluttautumalla muun muassa Adam Dariuksen ja Kazimir Kolesnikin The Mime Centre’n Total Theatre Training- koulutusohjelmassa vuosina 2004 ja 2005, Helsingissä, ja ollen Dariuksen yksityisoppilaana useamman vuoden ajan. Ammattitaitoa syvensi monipuoliset opetustehtävät ja esitystaiteiden kokemuksellinen tutkiminen. Muutaman vuoden ajan Leinonen harjoitteli myös Sirkus Helsingin tunneilla akrobatiaa.

Vuosina 2002-2008 Leinonen työskenteli monitaiteellisessa ammattiteatteriryhmässä PerformanceSirkuksessa, tehden viisi vuotta, suurella sydämellä, katuteatteria, naamioteatteria, nykymimiikkaa, lastenteatteria, draamapedagogisia esityksiä sekä sirkusteatteria. Katuteatteri oli ryhmän erityiserikoisuus, ja suomessa toiminta oli melko ainutlaatuista. Työtehtävinä esiintymisen lisäksi olivat myös ohjaukselliset sekä tuotannolliset työtehtävät sekä uusien esiintyjien kouluttaminen.
 
BUTOH-TANSSI
Vuonna 2007 Leinonen tutustui Butoh-tanssiin. Vuoden 2008 alusta hän ryhtyi kouluttautumaan ja esiintymään Pietarilaisessa Odddance Theatre ryhmässä Venäjällä ja Suomessa, jota luotsaavat Natalia Zhestovskaya ja Grigory Glazunov. Heidän lisäkseen Leinonen on oppinut lähestymään Butoh'n monia puolia muun muassa Masaki Iwanan, Katsura Kan’in, Aki Suzukin, Atsushi Takenouchin sekä Ken Main vaikutuksella. Vuonna 2009 Leinonen perusti yhdessä visuaalisen taiteilijan Masha Salanginan kanssa itsenäisen butoh.name Mythopoetic Theatre ammattiteatteriryhmän (MO teatteri). butoh.name on toteuttanut lukuisia esityksiä sekä lyhytelokuvia Suomessa sekä Venäjällä.

Butoh’n opettamisen Leinonen aloitti jo varhaisessa vaiheessa siihen tutustuttuaan; hän koki Butoh’n hyvin senkaltaiseksi mitä kohti hän oli jo ollut menossa, omine kokemuksineen ja tutkimuksineen, ja minkä hän oli aiemmin esiintyessään ja kouluttaessaan kokenut tärkeäksi. Leinoselle Butoh on antanut erityisesti herkkyyttä vuorovaikutukseen ja ymmärrystä kehon mekaniikasta. Lisäksi kehon, mielen, ajan, energian ja tilan yhdenvertaisuus ja samanaikaisuus on tullut lähestyttävämmäksi, omien kokemusten kautta.

“Lähestyin vuosien saatossa omaa, hitaan akrobatian käsitettäni, jopa lajia, josta näin jälkikäteen tarkasteltuna löytyy paljon samaa, mitä Butoh’sta: pyrin häivyttämään tekijän, siis tuon oudon minän, sekä teon. Hitaudella pyrin sulattamaan muodon pois, jottei teknistä liikesuoritusta, temppua, olisi enää olemassa. Jäljelle jäisi vain tapahtuva liike, läsnäolo ja energia. Pyrin erottautumaan esiintymisestä ja esillä olemisesta lähemmäksi silkkaa olemista ja hetken tapahtumista, yhdistäen kokemuksen ja intention. Tavoittelin minättömyyttä taiteessa ja teossa, jotta vuorovaikutus, yhteys katsojaan ja katsojan omaan maailmaan, elämäntarinaan, olisi mahdollisimman kirkas ja ennakoimaton.”

Osku Leinonen 2012: Butoh, ihmisen matka kohti Hyvän taidetta

 
MUITA KOKEMUKSIA
Sosionomiksi valmistuttuaan vuonna 2000 Leinonen on tehnyt töitä muun muassa lasten- ja nuorisokoteihin taiteellisen työn ohella. Leinonen on toiminut myös ohjaajana Aspa-koti Metsätuvassa, joka tarjoaa vammaispalvelulain mukaista, ryhmämuotoista ja monipuolista päivätoimintaa aivovammaisille ihmisille. Näyttämötaiteet ja sosiaalialan työt ovat kulkeneet kauniilla tavalla rinnakkain, toisiaan tukien ja rikastuttaen. Kaiken kaikkiaan kyse on molemmilla alueilla lopultakin ihmisen kohtaamisesta, vuorovaikutuksesta ja kasvamisesta itsensä syvempään tuntemiseen.
Ajatus
Taide ja harjoittelu ovat luontevimmillaan tarjoamassa eheyttäviä kokemuksia, hyvän ja huonon tuolla puolen. Vailla arvottamista tai odotuksia onnistua kokemaan tai tekemään oikein. Tätä on hyvän taide.
Osku Leinonen
LAITA VIESTI, OLE HYVÄ

Modal Title

YHTEYS
Osku Leinonen
045 318 5117
oskuleinonen@gmail.com
Butoh-tanssija ja -opettaja, Terveys Qigong -ohjaaja, näyttämötaiteilija ja komeettalainen
Osku & Masha
MO teatteri luo ja esittää ainutlaatuisia teoksia, jotka saavat inspiraationsa luonnosta, myyteistä, unista ja vahvasta nyt-hetken kokemisesta.
Alt image
MO teatteri, logo, Osku Leinonen ja Masha Salangina
Taidetila Pelto
Pirkankatu 1
Mariankadulta (24) sisäpihalle
33230 Tampere
Suomi
Taidetila Pelto, logo, Tampere
Valitse kohde
Taidetila Pelto
Mariankatu 24, Tampere, Finland

Kuten muutkin sivustot, tämäkin keräilee perustietoa käynnistäsi, jotta selailu olisi sujuvaa. Kiitos yhteistyöstä!